Nieuwsbrief 928: S.H. de Roos (2024)

Sjoerd Hendrik de Roos (1877-1962) was de eerste van de Grote Vijf, de typografen die in de eerste decennia van de twintigste eeuw de wereld van het Nederlandse drukwerk vernieuwden. Hier is een gevarieerde selectie van zijn werk: letters, initialen, vignetten, uitgaven van De Heuvelpers, boekbanden, maar ook gelegenheidsdrukwerk voor en van familieleden en rond zijn jubilea. Als zoon van een kundige schoenmaker van eenvoudige komaf – anders dan de aristocratische Van Krimpen en Van Royen en de drukkerszonen Stols en Nypels – bleef S.H. de Roos zijn leven lang een idealist en socialist die streefde naar het Hogere voor alle mensen. Als jongen ging hij naar de kunstacademie (samen met o.a. Georg Rueter), en het tekenen in de natuur bleef zijn lust en zijn leven.
Vanaf 1908 was hij in dienst bij de Lettergieterij Amsterdam, waarvoor hij verschillende lettertypes ontwierp.
Een liefhebbend portret schreef zijn leerling Dick Dooijes over De Roos in 1976. Van dat boekje hebben we twee exemplaren (gratis) voor bestellers beschikbaar – evenals twee exemplaren van de enige postzegel die De Roos ontwierp.

1. ROOS, S.H. de Exlibris. 6,5 x 4,5 cm (bladformaat). Gedrukt in oranje met tekst ‘Ex-Libris/ Amsterdam’ en monogram ‘SdeR’. Zeer gaaf.
Verkocht
* Door De Roos voor zichzelf ontworpen exlibris, een van zijn vroegst bekende ontwerpen, dat volgens Braches’ Bouwstoffen dateert uit 1898 (het is nr. 1744).

2. ROOS, S.H. de Originele tekening in houtskool. Achterop een tussenblad grijs Ingrespapier van een kunstuitgave van Boymans. 37,0 x 28,0 cm. In potlood ‘In’t bosch van Stoop’s villa Bloemendaal’ en gesigneerd ‘S.H. de Roos Juli ’45”. Aan de achterkant aan de randen sporen van passepartoutplakband, maar ook met punaisegaatjes in de hoeken. Het beelddeel is verbruind.
Verkocht
* Zeer gedetailleerde tekening van een bos, enkele loofbomen en veel gebladerte. Onderaan wat proefstreepjes. ‘Stoop’s villa’ is het landhuis De Rijp van de in 1935 overleden Adriaan Stoop, oprichter van de Dordtsche Petroleum Maatschappij, en weldoener op grote schaal. Op de afbeelding ziet u de onderste helft.

3. ROOS, S.H. de Originele tekening in potlood, Oost-Indische inkt en waterverf. (Bloemenmeisje in Brussel). 31,5 x 19,5 cm. In potlood ‘Bruxelles. Grand-Place’ en gesigneerd ‘SH de Roos. ’97’. Aan de achterkant aan de randen en hoeken verstevigd met strookjes papier.
Verkocht
* Sfeervolle en vroege tekening van de Grote Markt in Brussel in het fin de siècle, met prominent aanwezig het in gotische stijl opgetrokken Stadhuis. Het plein wordt bevolkt door dames met parasols en heren met hoge hoeden. Op de voorgrond toont een jongedame ons haar kleine boeketten bloemen. Zou De Roos als 20-jarige artiste haar vriendelijk verzocht hebben even te poseren?

4. BELLAY, Joachim du Les Regrets. (Met een houtsnede van Robert Steiner). Paris, La Connaissance, 1925. Ingenaaid. 126 p. Initialen en vignetten van S.H. de Roos. Gezet uit de Erasmus Mediaeval en gedrukt door Charles Nypels in zwart, rood, blauw en zilver in een oplage van 380 genummerde exemplaren. Rugje iets verkleurd, verder prachtig.
€ 50
* Dit is een van de 50 niet genummerde exemplaren, op naam gedrukt van C.A.J. van Dishoeck, de bibliofiele uitgever. Op Pannekoek. Charles Nypels was een beschermeling van De Roos, en veelvuldig bij hem te gast, een van zijn weinige intieme vrienden. Van Laar 15.

5. BOUTENS, P.C. Beatrijs. (Met vijf originele houtsneden van Joan Collette). [Amsterdam], (Vereeniging Joan Blaeu, 1921). Ingenaaid met omslag. (28) p. Gezet uit de letter van Henric de Lettersnider en gedrukt door Joh. Enschedé in blauw en zwart in een oplage van 200 genummerde exemplaren. Boekverzorging van A. van Leer en S.H. de Roos. Vlekje achterop, verder een mooi exemplaar.
Verkocht
* Nr. xii van de cc exemplaren. Rijkse 2.70.

6. CHAMISSO, Adelbert von Peter Schlemiels Schicksale. (Met tekeningen van Lex Metz). Utrecht, Stichting De Roos, 1959 [=1960]. Linnen. Kop verguld. 112 p. Band en typografie Dick Dooijes. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt op Eenhoorn in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band heeft enkele doffe vlekjes.
€ 25
* Oerversie (in het Duits) van Peter Schlemihl’s Wundersame Reise. Ook het colofon is in het Duits. Met toelichtende brief van de Stichting De Roos over de vele fouten, die expres aangebracht waren! Een van de schaarse naoorlogse boeken die gezet werden uit de sierlijke Meidoorn-letter van S.H. de Roos. Leeflang 50.

7. GAUTIER, Théophile Émaux et Camées. Maastricht, Leiter-Nypels, 1927. 20 x 13 cm. Ingenaaid. 140 p. Gezet uit de Erasmus Mediaeval van S.H. de Roos met zijn open kapitalen en gedrukt door Charles Nypels in rood en zwart op Hollands in een oplage van 505 genummerde exemplaren (400). Rug wat gekreukt en iets versleten.
€ 25
* Groot monogram van S.H. de Roos. Ongewone typografie waarin de titels aan de kant van de gedichten zijn geplaatst, in rood, evenals de paginacijfers. Een klein meesterwerk! La Tulipe Rose nr. 1. Van Laar 41.

8. GAUTIER, Théophile Galanteries. Calvinopolis, Sur les presses pieuses Roc et Pine, à l’enseigne du temple de Chaud Chat, [1930]. Ingenaaid. 32 p. Gedrukt in 100 genummerde exemplaren in rood en zwart. Rugje iets versleten. Boekblok los.
Verkocht
* Dit is een van 69 exemplaren op Hollands van Van Gelder. Achter de mooie suggestieve verzinsels op de titelpagina verschuilt zich de Maastrichtse drukker Charles Nypels, zoals aan de typografie heel goed te zien is. Acht erotische gedichten (lange en korte), een met muzieknoten. Dutel, Bibliographie des ouvrages érotiques publiés clandestinement en français entre 1920 et 1970 nr. 1627. Van Laar 109.

9. (HEUVELPERS, De). BELLAERT, C. De Heuvelpers. Enkele kanttekeningen. (Met originele bladen gedrukt door de Heuvelpers). Oosterhesselen, Agri Montis Pers, (1989). 30,3 x 20,5 cm. Cahiersteek met omslag. (4), 12 p. + 5 bijlagen in pochette. Vervaardigd op Barcham Green in een oplage van 29 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Bewaard gebleven vellen maakten het mogelijk aan alle exemplaren van dit Agri Montis Pers-boekje een origineel specimen van elk van de vier Heuvelpers-uitgaven toe te voegen’. (In totaal vijf: van Die Nordsee zijn twee verschillende specimina aanwezig). Prachtige, informatieve uitgave in zeer kleine oplaag, met échte proefvellen van De Heuvelpers!
Lettergrepen 3. AMP 33.

10. (HEUVELPERS, De). HEINE, Heinrich Die Nordsee. (Hilversum, De Heuvelpers, 1928). 24,1 x 17,5 cm. Oorspronkelijk, verguld soepel perkament met overstekende randen. In linnen foedraal. Gezet uit de Meidoorn-letter en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 125 op de pers genummerde exemplaren.
Verkocht
* Tweede uitgave van De Heuvelpers van S.H. de Roos. Mooi exemplaar in heelperkament.
Bijgevoegd: Duitstalige prospectus, eveneens in twee kleuren gedrukt. (4) p. Horizontale vouw.

11. (HEUVELPERS, De). HEINE, Heinrich Die Nordsee. (Hilversum, De Heuvelpers, 1928). 24 x 17 cm. Oorspronkelijk, verguld soepel perkament met overstekende randen. In modern papieren foedraal. Gezet uit de Meidoorn-letter en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 125 op de pers genummerde exemplaren. Op het voorplat een stoffig randje bovenaan, in het achterplat een barstje van 1 cm. Enkele minimale roestvlekjes voor- en achterin.
Verkocht
* Tweede uitgave van De Heuvelpers.

12. (HEUVELPERS, De). ROOS, S.H. de Ankündigung von De Heuvelpers in Hilversum October MCMXXVIII. (Hilversum, De Heuvelpers, 1928). Gevouwen blad geschept papier met watermerk van de Heuvelpers. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt in grijsgroen en zwart. Aan de randen wat verbruind.
Verkocht
* Prospectus voor Die Nordsee met anderhalve pagina tekst van De Roos. De intekenprijs van het boek was 26 gulden in perkament en 22 gulden gekartonneerd in Japans papier.

13. (HEUVELPERS, De). ROOS, S.H. de Announcement of De Heuvelpers at Hilversum May MCMXXIX. (Hilversum, De Heuvelpers, 1929). Gevouwen blad geschept papier. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt in rood en zwart. Horizontaal gevouwen.
Verkocht
* Prospectus voor Hand and Soul met anderhalve pagina tekst van De Roos. De intekenprijs van het boek was 17,50 gulden in perkament en 12,50 gulden gekartonneerd in Japans papier.

14. (HEUVELPERS, De). ROSSETTI, Dante Gabriel Hand and Soul. (Hilversum, De Heuvelpers, 1929). 24,5 x 16 cm. Kartonnen band (originele interimband) met later halfperkamenten omslag (inclusief overstekende randen!) en foedraal van mooi, stevig papier. Niet afgesneden. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt door S.H. de Roos in rood en zwart in een oplage van 125 op de pers genummerde exemplaren. Handingekleurde openingskapitaal. Een enkel vlekje, maar zeer goede conditie.
Verkocht
* Groter dan ons andere exemplaar, hieronder! Prachtige tekst van Rossetti over Italiaanse kunst. Zeer geslaagde, naar incunabeldruk zwaaiende uitgave met een gezette en een kalligrafische titel, uit houtgesneden letters gezet, met initialen in rood en een door De Roos zelf met de hand blauw ingekleurde openingsinitiaal. De smal gespatieerde, doornige letter krijgt ruime armslag door de brede marges van het sterk gevergeerde papier. Derde uitgave van de Heuvelpers. Deze titel is in verschillende soorten interimband bekend.

15. (HEUVELPERS, De). ROSSETTI, Dante Gabriel Hand and Soul. (Hilversum, De Heuvelpers, 1929). 22 x 16 cm. Soepele papieren band (originele interimband). Met de hand gezet en gedrukt door S.H. de Roos in rood en zwart in een oplage van 125 op de pers genummerde exemplaren. Niet afgesneden. Met handingekleurde openingskapitaal. Bekleedpapier op de rug beschadigd.
Verkocht
* De boekband bestaat uit stevig geschept papier, bekleed met Japans, en overstekende randen. De kalligrafische titel is in rood-paarse irisdruk en het uitgeversmerk onder het colofon is roodbruin – niet felrood zoals meestal. Ook enkele van de initialen zijn iets anders van kleur dan gebruikelijk. Het exemplaar is wel gewoon genummerd (76). Derde uitgave van de Heuvelpers.

16. (HEUVELPERS, De). FROMENTIN, Eugène Les maîtres d’autrefois. Hollande. Hilversum, De Heuvelpers, 1931. 28,3 x 19,8 cm. Origineel verguld halfperkament, in foedraal. (6), VIII, 158 p. Gezet uit de (door de drukker zelf ontworpen) Meidoorn-letter en gedrukt op de handpers op papier met watermerk H-P in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Vierde en laatste uitgave van De Heuvelpers van S.H. de Roos op getint handgeschept Charles I-papier van Barcham Green met het watermerk van de pers – ook vanwege zijn omvang een geweldige prestatie van De Roos. C. van Dijk schrijft erover: ‘Laat men een vel “wapperen” dan hoort men een metaalachtig geluid. Zo hard als het klinkt zo lastig was het te bedrukken: de lijming was zwaar, de doorzichtigheid nogal groot.’ Daardoor werd de oplage van 125 exemplaren niet gehaald. Dit exemplaar bleef ongenummerd.

17. (HEUVELPERS, De). FROMENTIN, Eugène Les maîtres d’autrefois. Hollande. Hilversum, De Heuvelpers, 1931. 28,3 x 19,8 cm. Ingenaaid met omslag en titeletiket. In kartonnen foedraal. (6), VIII, 158 p. Gezet uit de (door de drukker zelf ontworpen) Meidoorn-letter en gedrukt op de handpers op papier met watermerk H-P in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Dit exemplaar is niet genummerd.

18. LETTERGIETERIJ “AMSTERDAM” L.A. gedenkboek 1939-1945. Samengesteld door het personeel der Lettergieterij “Amsterdam” voorheen N. Tetterode. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam”, 1947. 28 x 20 cm. Verguld linnen. 84 p. Geïllustreerd. 1e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Luxueus uitgevoerd gedenkboek, zeer informatief. Namen van samenstellers en medewerkers aan dit boek worden niet genoemd, maar sporen van de beroemdste werknemer van de Lettergieterij, S.H. de Roos, zijn overal te vinden: in de rode initialen, de gebruikte Hollandsche Mediaeval en het vignet met de letter Libra.

19. LETTERPROEF LIBRA Libra. In: Grafische mededeelingen. 1e jaargang no. 9, februari 1940. Amsterdam, N.V. Lettergieterij “Amsterdam” v/h N. Tetterode, 1940. Geniet. 16 p. Geïllustreerd. 1e druk. Rugje iets ingescheurd, zijrand wat stoffig, maar in uitstekende staat.
Verkocht
* In dit bijzonder aantrekkelijke tijdschrift worden grote corpsen van de letter Libra van S.H. de Roos gepresenteerd. De tekst is gezet uit de Egmont, en alle koppen in de tekst ook met de Libra. O.a. met een artikel over P.J.W. Oly en een over de Landsdrukkerij te Batavia.

20. LETTERPROEF EGMONT Egmont. Boek- en fantasieletter voor het betere werk, ontworpen door S.H. de Roos. Voorloopige proef. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam” voorheen Tetterode, (ca. 1934). 30 x 22 cm. Ingenaaid. 36 p. Gedrukt in kleuren. Achterkant met kreuk, randen iets versleten, van binnen mooi.
Verkocht
* Vele elegante voorbeelden. Lane-Lommen 622.

21. LETTERPROEF EGMONT Vette Egmont. Brussel, Etablissem*nts “Plantin” N.V., [1936?]. 30 x 22 cm. Ingenaaid. 16 p. Gedrukt in kleuren. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Teksten in het Nederlands, met vele internationale, elegante voorbeelden.

22. LETTERPROEF SIMPLEX Simplex. In: Grafische mededeelingen. 1e jaargang no. 8, januari 1940. Amsterdam, N.V. Lettergieterij “Amsterdam” v/h N. Tetterode, 1940. Geniet. 16 p. Gezet uit de Egmont met alle tekstkopjes in de Simplex. Geïllustreerd. 1e druk. Rugje iets ingescheurd, maar zeer fraai.
Verkocht
* In dit prachtige tijdschrift wordt de nieuwe letter Simplex van S.H. de Roos gepresenteerd. De dominante kleur is oranje, maar de letterproef in het hart is ook voorzien van subtiel zeegroen.

23. PANNEKOEK jr., G.H. De herleving van de Nederlandsche boekdrukkunst sedert 1910. Maastricht, Boosten & Stols, 1925. Ingenaaid. 52 p. Gezet uit de Erasmus-Mediaeval van S.H. de Roos en gedrukt in rood en zwart in 380 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag aan de achterkant ongelijk verbruind.
Verkocht
* Beschouwingen met catalogus, waarin ook uitvoerige beschrijvingen van prospectussen zijn opgenomen, zeer nuttig. Uitvoerig over de tussen 1910 en 1925 tot stand gekomen nieuwe letters, natuurlijk ook die van S.H. de Roos. Een van 350 exemplaren op Engels papier. Van Dijk 53.

24. ROOS Jr., S.H. de Reclamekaarten voor de Grafische Reparatie-Inrichting S.H. de Roos jr. te Venlo. Drie oblong-kaarten uit 1946-1949, twee gedrukt in rood en zwart, een in blauw. Uitstekende staat.
Verkocht
* De gelijknamige zoon van De Roos (geboren in 1905) had in de jaren 20 zijn eigen drukkerij te Hilversum, waar onder andere de eerste twee uitgaven van de Heuvelpers werden gedrukt. Maar in december 1929 werde de drukkerij opgeheven. Na de oorlog begon hij een reparatiebedrijf voor de drukkerij: ‘Weet U dat wij steeds de meest voorkomende onderdeelen van Uw Heidelbergers voor reparatie-doeleinden in voorraad hebben?’ Dit zijn drie met zorg uitgevoerde visite-annex-reclamekaarten. Extreem zeldzaam natuurlijk!

25. ROOS, Familie De Trouwkaart van Hendrik Jan Lebbink en Janna Saskia de Roos, Hilversum, 3 Mei 1933. 17,5 x 11,5 cm. Kaart van geschept papier. Gezet uit de Erasmus.
€ 50
* Zeer esthetische kaart, scherp gedrukt.

26. ROOS, S.H. de 1877 Veertien September 1942. (Amsterdam, Duwaer), oktober 1942. Tweemaal gevouwen blad grijs geschept papier met watermerk Meidoorn. Gezet uit de Meidoorn en twee initialen en gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Papierfout buiten de tekst.
Verkocht
* Mooie dankkaart van de typograaf voor de degenen die de viering van zijn 65e geboortedag tot een ‘voor mij en de mijnen aangename herinnering’ hebben gemaakt: ‘Moge de fakkel der beschaving blijven lichten over een gelukkige samenleving’. Achterop het K-nummer van drukkerij Duwaer, die de beschikking had gekregen over de originele door De Roos ontworpen Meidoorn-letter, nadat de Heuvelpers was opgeheven.

27. ROOS, S.H. de Dankkaart voor het ‘door mij en de mijnen zeer gewaardeerde blijk van Uwe belangstelling’ ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag, Hilversum, September 1937. 15,5 x 12,2 cm. Gezet uit de Meidoorn en versierd met de De Roos-roos in grijs.
Verkocht

28. (ROOS, S.H. de) Dikke stapel documentatie, grotendeels bestaande uit kleurkopieën van boekbanden van De Roos.
Ook fotokopieën van ontwerpen. A4, ca. 10 cm hoog.
Verkocht

Boekbanden

29. (BOEKBANDEN S.H. DE ROOS). Collectie van 13 boekbanden naar ontwerp van S.H. de Roos. C.S. ADAMA VAN SCHELTEMA: Gevleugelde spreuken. Rotterdam, Brusse, 1925. Paars linnen. Band en boekverzorging S.H. de Roos.
C.S. ADAMA VAN SCHELTEMA: De tors. In zeven zangen. Met acht teekeningen van S.A. Rijkmans Kaijser. Rotterdam, Brusse, 1925. Paars linnen. Band, schutbladen en boekverzorging S.H. de Roos.
H.P. BERLAGE: Inleiding tot de kennis van de ontwikkeling der toegepaste kunst. Rotterdam, Brusse, 1923.
Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan der letterkundige gymnasiasten-vereeniging Disciplina Vitae Scipio. Amsterdam, Van Kampen, 1931. Blauw linnen.
Lily BRAUN: De vrouwenkwestie. Haar historische ontwikkeling en haar economische kant. Amsterdam, A.B. Soep, 1902.
Johan HUIZINGA: Erasmus. Haarlem, Tjeenk Willink, 1924. Groen linnen.
Emilie van KERCKHOFF: Oud-italiaansche villa’s, tuinen en parken. Rotterdam, Brusse, 1923. Stofomslag S.H. de Roos. Latere halflinnen band.
H.M.R. LEOPOLD: De ontwikkeling van het heidendom in Rome. Rotterdam, Brusse, 1918.
J.H. LEOPOLD: Verzen. Rotterdam, Brusse, 1920. 2e druk. Bruin linnen.
J.H. LEOPOLD: Verzen. Eerste bundel. Rotterdam, Brusse, 1926. 3e druk. Geel linnen.
Fenna de MEYJIER: Romain Rolland. Arnhem, Van Loghum Slaterus, 1921. Bruin linnen.
Kostis PALAMAS: De dood van den pallikaar. Rotterdam, Brusse, 1918. Karton.
Jean (Ioannis) PSICHARI: Jaloerschheid en andere verhalen. Rotterdam, Brusse, 1919. Karton.
Verkocht
* Veel van deze boeken zijn ook qua typografie door De Roos verzorgd en uit zijn letters gezet.

30. (BOEKBANDEN S.H. DE ROOS). Collectie van 20 boekbanden naar ontwerp van S.H. de Roos.
J. BELINFANTE & Jan TADEMA (voorwoord): De Nederlandsche Uitgeversbond. Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan op 1 December 1930. Amsterdam, Nederlandsche Uitgeversbond, 1930. Ingenaaid.
N.W. GOGOLJ: De revisor. Amsterdam, Maas & Van Suchtelen, 1908.
J. HUIZINGA: Erasmus. Haarlem, Tjeenk Willink, 1924. Linnen.
A. KLAVER: Rabindranath Tagore. Zeist, J. Ploegsma, 1921. Paars linnen.
NIEUWGRIEKSE ROMANS EN NOVELLES. 7 deeltjes van deze 9-delige serie. Rotterdam, Brusse 1920-1924. Uniform versierd zwart-bruin-wit karton. Auteurs: M. CHATZOPOULOS, C. CHRISTOVASILIS, A. EFTALIOTIS, A. KARKAVITSAS, K. PALAMAS, J. PSICHARI en D. VIKELAS.
Tony de RIDDER: God groet u. Zeist, J. Ploegsma
Tony de RIDDER: Wijd uw dag. Zeist, J. Ploegsma, 1924. Luxe boekband in zwart heelleer.
Henriette ROLAND HOLST-VAN DER SCHALK: Kapitaal en arbeid in Nederland. Amsterdam, H.A. Wakker, [1902]. 2e druk. Geel linnen.
Albert VERWEY: Inleiding tot de nieuwe Nederlandsche dichtkunst. Amsterdam, G. Schreuders voor de Maatschappij voor goede en goedkoope lectuur, 1905.
Jan VETH: Een veronachtzaamd hoofdstuk uit onze beschavingsgeschiedenis der zeventiende eeuw. Haarlem, Tjeenk Willink, 1928. (Veth was een bewonderde vriend van De Roos).
Joh. VISSCHER: De ondergang van een wereld. Historisch-oeconomische studie over de oorzaken van den Anglo-Boer Oorlog (1899-1902). Amsterdam, H.A. Wakker, [1903]. Geel linnen.
W. VISSER: Honderdvijftig jaren Van Gend & Loos 1796-1946. Utrecht, Van Gend en Loos, 1946. Blauw linnen. Initialen en kalligrafie S.H. de Roos. Typografie Charles Nypels.
W.H. VLIEGEN: Het kapitalisme in Nederland. Amsterdam, H.A. Wakker, 1906.
E. WIERSUM: Rotterdamsch Jaarboekje I. Rotterdam, Brusse, 1923.
Verkocht
* Veel van deze boeken zijn ook qua typografie door De Roos verzorgd en uit zijn letters gezet.

31. (BOEKBANDEN S.H. DE ROOS). BOUTENS, P.C. (vertaling) Vertalingen uit het Grieks. (Collectie van 6 bandontwerpen van S.H. de Roos uit deze serie). Rotterdam, W.L. & J. Brusse N.V., 1919-1931. 24 x 17 cm.
1. Aischylos, Doodenoffer. 1919. Linnen. 56 p.
2. Plato, Platoons Phaidoon. 1919. Linnen. 76 p. Schutbladen ook van S.H. de Roos.
3. Aischylos, Eumenieden. 1922. Ingenaaid. 56 p. Stempeltje ‘Ter bespreking’.
4. Aischylos, Zeven tegen Thebai. 1928. Linnen met stofomslag. 64 p.
5. Aischylos, Het treurspel van Agamemnoon. 1930. 3e druk. Linnen met stofomslag. 76 p.
6. Plato. Platoons drinkgelag. 1931. Linnen. 64 p.
Verkocht
* Zes van de serie van negen vertalingen van Boutens uit het Oud-Grieks die bij Brusse verschenen zijn, met verwante, statige bandontwerpen en typografie van Sjoerd de Roos. Sommige met kleurendruk. Gevarieerde collectie. Hier en daar een feiltje, maar in zeer goede conditie.
Cat. Brusse 16 b, 404, 419, 617, 675, 731. Deze serie wordt wel geprezen als het beste typografische werk van De Roos.

32. (ROOS, S.H. de). ADAMA VAN SCHELTEMA, C.S. Uit den dool. Amsterdam, J.A. Fortuijn, 1901. Linnen. 120 p. Ingeplakt zegeltje om aan te geven dat de werken van Adama van Scheltema voortaan bij Brusse zijn ondergebracht. 1e druk. Wat dof.
€ 25
* Het eerste bandontwerp van Sjoerd de Roos! Braches 1758 (‘Dit werkje werd ook op de typografie door hem nagezien’).
Bijgevoegd: dezelfde titel met latere boekband, niet van De Roos.

33. (ROOS, S.H. de). TOERGENJEF, J.S. Klop… klop… klop… Uit het Russisch vertaald door Z. Stokvis. Amsterdam, Maas & Van Suchtelen, 1907. Gedecoreerd linnen (met opdruk van de Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, ontwerp S.H. de Roos). 228 p. 1e druk. Exlibris en merkje van boekhandel Dixon in Deventer. Keurig.
Verkocht
* Achterin 3 pagina’s uitgeversreclame van Maas & Van Suchtelen. Braches Bouwstoffen 1783.

Nieuwsbrief 928: S.H. de Roos (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6186

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.