Wat is Smart Money Concepts (SMC) trading en wie is ICT trader? - Tradewinst (2024)

SMC oftewel Smart Money Concepts is niet zomaar een trading strategie, maar meer een trading filosofie. En als je niet onder een steen hebt gezeten de afgelopen tijd, dan is de kans groot dat je ergens op social media of op een Forex forum hebt gelezen over Smart Money Concepts trading en ICT.

Je vraagt je nu misschien af; wat is Smart Money Concepts hoe kan ik SMC toepassen in mijn trading strategie?

In deze blogpost geef ik je een introductie les in Smart Money Concepts trading, zodat jij voor jezelf kan bepalen of het iets voor jou is.

Inhoudsopgave

  • 1 Wat is Smart Money Concepts trading?
  • 2 SMC trading uitleg en theorie
  • 3 Waar komt SMC vandaan en wie is ICT trader?
  • 4 Basisbegrippen van Smart Money Concepts
    • 4.1 BOS (Break Of Structure)
    • 4.2 CHOCH (Change Of Character)
    • 4.3 OB (Order Block)
    • 4.4 Fair Value Gap (FVG)
  • 5 Kritiek op Smart Money Concepts
    • 5.1 Oude methodes, nieuwe termen
    • 5.2 Wat er mis is met de theorie achter SMC
  • 6 De voor- en nadelen van Smart Money Concepts
  • 7 Is Smart Money Concepts trading iets voor jou?

Wat is Smart Money Concepts trading?

In de basis is Smart Money Concepts een vorm van price action trading. Dus traden zonder indicators, puur wat je ziet in de candles op je grafiek.

Bij SMC kijk je dus ook naar support en resistance, grafiekpatronen en supply en demand, maar je zal zien dat de benamingen en begrippen binnen Smart Money Concepts verschillen. Dit is iets wat je vaker ziet als het gaat om trading educatie. Oude methodes worden worden weer tot leven gewekt door een nieuwe goeroe, in een nieuw jasje en met flitsende nieuwe benamingen.

Ik heb op mijn blog bijvoorbeeld al eens aandacht besteed aan de zogenaamde liquidity grabs. Dit is een concept dat ook een belangrijke rol speelt binnen SMC. De terminologie is dus anders, maar als je onder de motorkap kijkt is het minder innoverend dan je in eerste instantie zou denken.

Dit is dan ook geen hype stuk over deze manier van traden en er is ook zeker wel wat kritiek…

SMC trading uitleg en theorie

Zoals ik aan het begin al zei is SMC niet één enkele trading strategie met een paar vast regels voor een setup met entry, stop en target. Het is meer een filosofie, een kijk op de markt en hoe koersbewegingen ontstaan.

Bij Smart Money Concepts draait alles het om het idee dat de markten “rigged” zijn. Market makers (grote jongens als banken en fondsen) zijn de baas en manipuleren de markt met hun mega orders. En volgens SMC gebruiken market makers onder andere de orders van retail traders (de amateurs zoals wij) om hun eigen orders te vullen.

Die market maker orders zijn namelijk dusdanig groot dat ze die niet in een keer kunnen vullen. Dus niet zoals bij ons retail traders die met een klikje in en uit de markt kunnen stappen. Zij hebben liquiditeit nodig. Dus ze zoeken actief naar kopers als zij willen verkopen en naar verkopers als zij willen kopen. En die vind je bijvoorbeeld in de limit orders en stop losses van retail traders.

Vandaar ook de naam Smart Money! 🙂

Hiermee bedoelt men het “slimme geld” dat in handen is van de market makers en daar staat dan het “domme geld” van de amateur belegger tegenover.

Wat is Smart Money Concepts (SMC) trading en wie is ICT trader? - Tradewinst (1)

Het doel is om erachter te komen hoe smart money denkt, wat hun plan is en daar op mee te liften. Dat klinkt natuurlijk super logisch, want als je doet wat de mensen doen die het meeste geld verdienen, dan zou jij ook geld moeten verdienen toch?

Waar komt SMC vandaan en wie is ICT trader?

De bedenker van Smart Money Concepts is Michael J. Huddleston. Beter bekend als The Inner Circle Trader, oftewel ICT.

Je kunt ICT vinden op:

  • Twitter (marktcommentaar in de vorm van Tweets en Twitter Spaces)
  • YouTube (video’s met complete uitleg van SMC trading)

In 2022 heeft hij deze mentorship serie opgenomen, die wat mij betreft een aanrader is als jij je volledig in SMC wil duiken.

Zoals je kan zien aan zijn volgers is hij mega populair en heeft hij bijna een soort cult status. Zo reageren zijn aanhangers soms enorm heftig als hun “leider” online wordt aangevallen. Daarnaast zijn er vele YouTubers die volgens de SMC methode traden.

Onlangs heeft ICT voor het eerst een interview gegeven. Dus wanneer je meer wil weten over de man achter Smart Money Concepts, bekijk dan onderstaande video:

Basisbegrippen van Smart Money Concepts

Als je voor het eerst in aanraking komt met SMC is het allemaal wat overweldigend. Zeker als je kijkt naar alle termen en afkortingen. Ik ga ze niet allemaal bij langs dus hierbij alleen wat basisbegrippen:

BOS (Break Of Structure)

Market structure zijn de levels (highs en lows) die gemaakt worden terwijl de prijs van een asset omhoog of omlaag beweegt. Een Break Of Structure (BOS) is niets anders dan higher high die gebroken wordt door een move uit een higher low in een bullish trend. En een lower low die gebroken wordt door een move uit een lower high in een bearish trend.

Een BOS is dus een continuation van de trend.

CHOCH (Change Of Character)

Een Change Of Character (CHOCH) kan duiden op het einde van een trend, ofwel een reversal. Hierbij wordt in een bullish trend de laatste higher low gebroken door een lower low. En in een bearish trend wordt de laatste lower high gebroken door een higher high.

OB (Order Block)

Order blocks zijn de laatste up of down candles voor een move up of down die een BOS of CHOCH veroorzaakt. Er zijn meerdere interpretaties, maar het idee erachter is dat dit levels zijn waar de koers in veel gevallen naar terug zal keren.

Order blocks in het blauw zijn vergelijkbaar met supply & demand zones.

Fair Value Gap (FVG)

De Fair Value Gap gebruik ik zelf ook regelmatig, maar ik noem het gewoon een gap of imbalance. Een FVG is een patroon van drie candles, waarbij de wicks van de eerste en de derde candle elkaar niet raken. De ruimte daartussen is een Fair Value Gap.

Dit is een onbalans in de markt en wat je vaak ziet is dat de koers terug wil komen om dat gat te vullen en zo de balans weer te herstellen.

Er zijn nog veel meer begrippen binnen Smart Money Concepts. Wellicht dat ik er een keer een complete video over moet maken.

Kritiek op Smart Money Concepts

Het is uiteraard niet allemaal unicorns and rainbows. Er is ook flink wat kritiek op Smart Money Concepts en ICT. Het gaat dan vooral om:

  • Oude wijn in nieuwe zakken, dus bestaande methodes verpakt als iets nieuws
  • De theorie erachter zou niet kloppen en is vergezocht

Oude methodes, nieuwe termen

Als je al een tijdje meedraait in het trading wereldje dan herken je veel van de methodes die ICT gebruikt. Hij heeft er alleen andere termen voor bedacht, waardoor het lijkt of Smart Money Concepts iets revolutionairs is.

Op zich is dat niet erg want wat ik mijn cursisten leer is ook niet nieuw, maar wees er dan eerlijk over en ga niet doen of het het wiel opnieuw hebt uitgevonden.

Wat er mis is met de theorie achter SMC

Die manipulatie van de grote jongens en dat dit bepaalde patronen in de markt zou veroorzaken is natuurlijk een smeuïg verhaal, maar er is totaal geen bewijs voor.

Het is natuurlijk ook nogal wat om te beweren dat de banken er proactief op uit zijn om de retail trader zo hard mogelijk te naaien. De functie van een market maker is het creëren van liquiditeit, maar of daarbij de focus expliciet ligt op de orders van amateurbeleggers…

Er valt wat voor te zeggen dat market makers niet discrimineren en totaal niet geïnteresseerd zijn in ons als kleine visjes. Wij stellen namelijk helemaal niet zoveel voor in het grote plaatje.

De voor- en nadelen van Smart Money Concepts

Voordelen van SMC:

  • Sommige traders vinden price action makkelijker te begrijpen als het op deze manier verpakt is
  • Price action is een van de beste manieren om te traden
  • Je wordt niet afgeleid door indicators
  • Het dwingt je om over koersbewegingen na te denken
  • Concepten als Liquidity Grabs en Fair Value Gaps zijn winstgevend te traden binnen een goede trading strategie

Nadelen van SMC:

  • Bestaande concepten en termen een nieuwe naam geven werkt verwarrend
  • Er is geen bewijs voor marktmanipulatie en een conspiracy tegen retail traders. Maar we kunnen het tegendeel ook niet bewijzen. Best geniaal bedacht dus! 🙂
  • De persoon achter SMC staat veel mensen tegen. En er valt wat voor te zeggen dat het niet heel netjes is om te doen alsof je iets revolutionairs hebt bedacht, terwijl het gewoon oude concepten zijn in een nieuw jasje

Is Smart Money Concepts trading iets voor jou?

We kunnen er niet omheen dat SMC razend populair is en dat is natuurlijk niet voor niets. Ik ga er dan ook vanuit dat er genoeg ICT volgers zijn die winstgevend zijn met Smart Money Concepts en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Als jij je aangetrokken voelt tot price action trading en de termen die ICT gebruikt binnen Smart Money Concepts, dan moet je het zeker eens proberen.

Maar weet wel dat wat je leert niet nieuw is en dat je ook winstgevend kunt worden door reguliere price action te bestuderen, zonder al die mooie nieuwe termen.

Meer weten over price action trading?

Wat is Smart Money Concepts (SMC) trading en wie is ICT trader? - Tradewinst (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5441

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.